Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

#6 Månadens nyheter: Condition branding; skadliga metaforen om kemiska obalanser; psykiatrin dödade Tuva Andersson; ACE-studien om barndomstrauma och fysisk och psykisk hälsa

Nu ligger sjätte avsnittet av Månadens nyheter ute.

Månadens nyheter är en videoblogg där jag tar upp några av nyheterna som jag publicerat på mina sociala medier under den senaste månaden.

I detta femte avsnitt av Månadens nyheter tar jag upp följande;

1. Condition branding – hur läkemedelsindustrin formar våra föreställningar om psykiskt lidande
2. Hur etablerade metaforer om kemiska obalanser skadar människor
3. Psykiatrin dödade Tuva Andersson
4. The ACE Study om barndomstrauma och fysisk och psykisk hälsa

#6 Månadens nyheter: Condition branding; skadliga metaforen om kemiska obalanser; psykiatrin dödade Tuva Andersson; ACE-studien om barndomstrauma och fysisk och psykisk hälsa

Min tanke är att publicera ett nytt avsnitt av Månadens nyheter sista fredagen varje månad (med undantaget för en av sommarmånaderna). Har du nyhetstips, frågor eller funderingar kring Månadens nyheter (eller något annat för den delen), tveka inte att höra av dig till mig på lasse@lassemattila.com.

Vill du prenumerera på Månadens nyheter kan du göra detta på min YouTube-kanal. Prenumerera på Månadens nyheter >> 

Allt gott!

Lasse