Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Från skuld till förståelse: Betydelsen av sociala faktorer för psykisk hälsa – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2024-10-16

I en nyligen publicerad artikel förespråkar Laurence Kirmayer, professor vid Institutionen för social och transkulturell psykiatri vid McGill University, en förändring av psykiatrin så att den tar hänsyn till de kulturella och sociala sammanhang som påverkar den psykiska hälsan.

En ny artikel publicerad i Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology erbjuder ett ramverk för att förändra de psykologiska disciplinerna mot en mer fullständig förståelse av den roll som sociala miljöer spelar vid ’psykisk hälsa’. Författaren Laurence Kirmayer vid McGill University menar att nuvarande modeller lägger för stor vikt vid individen och ofta skuldbelägger människor orättvist för svårigheter som skapas av miljön. Detta undergräver de psykologiska disciplinernas förmåga att förespråka samhällsförändringar som kan förbättra folkhälsan.

Läs hela artikeln >>