Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Ny studie: Att förebygga svåra barndomserfarenheter är mer effektivt än att främja ”motståndskraft” – Mad in Swden

Mad in Sweden, 2024-09-14

God ”mental hälsa” beror på att färre dåliga saker händer dig, inte på genetik eller hjärnkemi.

I en ny studie fann forskare att nästan alla barn som utsattes för ”multipla motgångar” fick en psykiatrisk diagnos redan som unga. De få barn som inte gjorde det (de som kallades ”motståndskraftiga”) hamnade ändå i dåliga resultat i vuxen ålder.

Forskarna föreslår därför att fokus bör ligga på att förebygga svåra barndomserfarenheter snarare än på att främja ”motståndskraft”.

Läs hela artikeln >>