Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Negativa barndomsupplevelser kopplade till ADHD-symtom – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2024-08-26

Forskning från University of Bordeaux visar hur negativa barndomsupplevelser ökar sannolikheten för ADHD-symtom hos franska studenter.

I en ny studie publicerad i Journal of Child and Adolescent Trauma konstateras att negativa barndomsupplevelser (ACE) är kopplade till ADHD-symtom hos franska universitetsstudenter. Den aktuella forskningen, som leddes av Ashlyn Schwartz från University of Bordeaux, visar också att ADHD-symtom är mer sannolika vid exponering för flera typer av ACE. Sexuella övergrepp, känslomässig försummelse, fysisk försummelse och mobbning var de ACE:s som hade störst samband med ADHD-symtom.

Läs hela artikeln >>