Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som ofta är normala, eller i alla fall förståeliga, reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika symtom som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykisk ohälsa och dess olika symtom och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för såväl enskilda barn, unga och vuxna, som för samhället och folkhälsan.

/Lasse Mattila

Vi måste se lidandet i ett sammanhang – Nyhetsbrev november 2021

Du finner nyhetsbrevet för november månad HÄR.

Lite av ett tema för denna månaden har blivit detta med psykiatriska diagnoser och hur vi individualiserar och sjukförklarar förståeliga mänskliga reaktioner på livets påfrestningar. Men också hur vi villkorat många av samhällets stödinsatser med diagnoserna. Ingen diagnos, inget stöd. Läs mer här.

Nyhetsbrevet november 2021

I nyhetsbrevet för november kan du bl.a. läsa om följande;

  • RELEASE: Punkt.
  • Känslor är inte sjukdomar – FAP undertecknar ERNI-deklarationen
  • Att bli medicinfri – hur svårt kan det vara?
  • Nytt datum klart för föreläsningen på Mittuniversitetet i Östersund
  • Diagnosen; psykiatrins trojanska häst
  • Vad är egentligen ett barndomstrauma?
  • Läkare bedöms oskicklig – mister legitimationen
  • Läkarnas tysta revolt – gör patientens berättelse till medicinsk bedömning
  • Kommande framträdanden

Du finner nyhetsbrevet för november månad här.

Om nyhetsbrevet

Jag har distribuerat mitt månatliga nyhetsbrev sedan 2008. Nyhetsbrevet syftar till att dela nyheter och reportage om frågor kring psykisk hälsa/ohälsa, välfärd, socialt arbete och utbildning, och till att (förhoppningsvis) generera ett mervärde för dig som är intresserad av dessa frågor.

Vill du prenumerera på mina nyhetsbrev och få dessa direkt i din inkorg så kan du göra detta här. Fyll i ditt namn och din mailadress och bekräfta prenumerationen i det mail som du får efter detta.

Din e-postadress kommer enbart att användas till utskick från mig, och kommer inte att säljas, bytas eller överlåtas till någon annan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration genom en länk längst ner på varje nyhetsbrev, alternativt genom att via e-post meddela detta till mig på lasse@lassemattila.com.

Med kärlek och respekt

Lasse Mattila