Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Vi står plötsligt på noll – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2025-03-14

I denna debattartikel ifrågasätter föreläsaren och skribenten Katarina Wilk den explosionsartade ökningen av adhd-diagnoser bland kvinnor i klimakteriet. Vad bygger egentligen dessa diagnoser på? Och vad händer när symtom som påverkas av hormoner, tolkas som livslånga neuropsykiatriska tillstånd? 

Mitt grävande i ADHD-land och kvinnor i klimakteriet fortsätter.

Jag läser en artikel i tidningen Attention som kom ut i mars 2024. En kvinna beskriver hur hon började fundera på om hon hade en adhd-diagnos när hennes dotter blev diagnosticerad. Första gången hon gjorde en utredning var i 40-årsåldern, hon hade symtom men uppfyllde inte kriterierna och fick därför ingen diagnos.

Läs hela artikeln >>