Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

ADHD-narrativet – Del 7: ”Neuropsykiatriska svårigheter” och Skolinspektionens hemliga källor – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2025-02-22

Under hösten 2024 publicerades här på Mad in Sweden en granskning som jag gjort av en rapport från Skolinspektionens tematiska kvalitetsgranskning, ”Skolors arbete för en tillgänglig lärmiljö för elever med neuropsykiatriska svårigheter”. Jag var intresserad av vetenskapliga källor bakom hur de använde begreppen ”adhd”, ”neuropsykiatriska funktionsnedsättningar” (NPF) och ”neuropsykiatriska svårigheter” (NPS). Framför allt var jag intresserad av källor bakom det senare begreppet, ett begrepp som jag inte tidigare sett beskrivet i vetenskapliga sammanhang. Det förekom 120 gånger i rapporten, så det var ett nyckelbegrepp. Jag skrev ett mejl till Skolinspektionen med frågor om vetenskapliga källor till dessa begrepp. Svaret jag fick var mångordigt men inte en enda vetenskaplig källa redovisades.

Läs hela artikeln >>