
15 jan ADHD-narrativet – Del 6: Hur Specialpedagogiska skolmyndigheten städar bort obekväm fakta från sina dokument – Mad in Sweden
Mad in Sweden, 2025-01-15
Vetenskaplig kunskap och ett källkritiskt förhållningssätt ska stimuleras i skolans verksamheter
Enligt skollagen ska skolan i Sverige drivas på en vetenskaplig grund och utgå ifrån forskning eller annan systematiskt insamlad kunskap. Skolan ska även stimulera till ett källkritiskt förhållningssätt. I min föregående artikel granskade jag hur den Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) beskrev och förklarade neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och adhd på sin hemsida. SPSM presenterar där både beskrivningar av och förklaringar till vad de anser att NPF och adhd är för något. Där finns också speciella så kallade studiepaket om NPF och adhd där avsikten är att man ska lära sig mer om området. Det material om NPF och adhd som myndigheten presenterar ligger som en grund för hur skolan ska arbeta med specialpedagogiska insatser för att hjälpa de barn som har problem med att klara skolan på grund av NPF och/eller adhd.
Det jag gjorde i min föregående granskning var att sammanställa ett antal av de påståenden om NPF och adhd som gjordes på SPMS:s hemsida. Jag kontrollerade vilka källor som angivits för dessa påståenden och på vilket sätt de arbetat källkritiskt. Granskningen visade att viktiga påståenden framställdes som fakta, men när jag kontrollerade de angivna källorna visade det sig att de inte stödde påståendena. De påstod alltså en sak och som källa till detta hänvisade de till underlag som faktiskt inte gav stöd till det som påstods. I sig ett mycket intressant sätt att arbeta källkritiskt men kanske inte riktigt vad man vanligtvis menar med detta arbetssätt.