Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Genetik kan förutsäga cirka 0,5 procent av ”schizofreni” – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2024-11-15

I en studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Schizophrenia Bulletin, fann forskarna att genetiska faktorer endast förklarar cirka 0,5 procent av sannolikheten för att en person uppfyller kriterierna för schizofreni. Det innebär att 99,5 procent av förekomsten av schizofreni kan hänföras till andra faktorer. Anne Marsman från Maastricht University i Nederländerna var huvudförfattare till rapporten, och i studien ingick den välkände psykosforskaren Jim van Os.

”De sociala miljöfaktorerna, särskilt barndomstrauma och upplevda statusskillnader, står för merparten av variationen i psykisk hälsa inom befolkningen”, förklarar artikelförfattarna.

Läs hela artikeln >>