Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

ADHD-narrativet – Del 5: Hur vetenskapligt och källkritiskt arbetar Specialpedagogiska skolmyndigheten? – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2024-11-12

Skolans verksamhet ska utgå ifrån vetenskaplig kunskap och stimulera ett källkritiskt förhållningssätt

Enligt skollagen ska skolan i Sverige drivas på en vetenskaplig grund och utgå ifrån forskning eller annan systematiskt insamlad kunskap. Skolan ska även stimulera till ett källkritiskt förhållningssätt. Granskningen i denna artikel handlar om hur Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) beskriver och förklarar neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och adhd på deras hemsida. Man kan där läsa både beskrivningar av och förklaringar till vad de anser att NPF och adhd är för något och där finns också speciella så kallade ”Studiepaket om NPF och adhd” där personer som arbetar inom skolan kan lära sig mer om området.

Läs hela artikeln >>