Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Antidepressiva kopplade till långvarig sexuell dysfunktion, visar studie – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2024-10-10

Ny forskning belyser utmaningarna att kartlägga och analysera Post-SSRI Sexual Dysfunction (PSSD), ett tillstånd som fortsätter att drabba patienter långt efter att de slutat ta antidepressiva läkemedel.

I takt med att användningen av antidepressiva läkemedel (SSRI, selektiva serotoninåterupptagshämmare) har blivit allt vanligare har också rapporterna om en varaktig och förödande biverkning ökat – Post-SSRI Sexual Dysfunction (PSSD). Till skillnad från de välkända sexuella biverkningar som upplevs under behandlingen fortsätter PSSD att påverka patienterna långt efter att de har slutat ta medicinen, vilket gör att många har en permanent förlust av libido, domningar i könsorganen och andra former av sexuell dysfunktion. Trots dessa allvarliga och långvariga effekter är PSSD fortfarande ouppmärksammat och dåligt förstått, visar en ny studie i Epidemiology and Psychiatric Sciences.

Läs hela artikeln >>