Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Goda råd är inte dyra? Om Folkhälsomyndighetens tips för att må bättre – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2024-08-29

Av Alain Topor.

Fick nyligen en sändning från Folkhälsomyndigheten (Fohm) med den lovande rubriken ”Tips för att må bättre”. Och tipsen var många. Jag citerar:

Prata med någon om hur du mår

Försök att acceptera att livet går upp och ner

Umgås med människor som får dig att må bra

Rör på dig regelbundet

Prioritera sömn och återhämtning

Utveckla dig själv och din självkänsla

Var snäll mot dig själv

Ge av din tid och ditt engagemang

Skapa rutiner som får dig att må bra

Stressa lagom

Hitta hållbara skärmvanor

Ta vara på din fritid

Verkligheten slår tillbaka?

Fick också en kommentar från Khai Chau, en person som länge levt med psykiska problem och som lyft fram ekonomins roll: ”Nämns inte ordet pengar? Utgår Fohm helt enkelt utifrån att alla har redan pengar att röra sig med?”

Frågan kan även ställas; har Folkhälsomyndighetens medarbetare någon kontakt med den vardag som många människor med psykiska problem lever i?