Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

En visit i en bananrepublik – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2024-07-23

Av Katarina Wilk

Redan 2015 kritiserade FN:s barnrättskommitté Sverige för den höga förskrivningen av ADHD-medicin. Trots detta ökade förskrivningen av ADHD-mediciner över 100 procent under år 2015-2023.

Förskrivningen av läkemedlet Elvanse (Takeda) har stigit i höjden samtidigt som förfrågningarna till Giftinformationscentralen gällande ADHD-läkemedel och överdosering har ökat med nära 250 procent de senaste tio åren.

Läkemedelsverket fick nyligen i uppdrag av regeringen att se över om en utökad förskrivningsrätt av ADHD-läkemedel kan minska trycket på psykiatrin då det nu sker en explosion av diagnoser. Är det verkligen rätt väg att gå är det många som frågar i efterspelet.

Läs hela artikeln >>