Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Depression: Vad myndigheter inte berättar – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2024-07-09

Ledande webbplatser om psykisk ohälsa beskriver felaktigt depression som en orsak till sina egna symtom, vilket upprätthåller en betydande missuppfattning hos allmänheten.

Diagnosen depression ställs utifrån förekomsten av ”symtom” som sägs vara karakteristiska för sjukdomen. Diagnosen ger inte någon kausal förklaring till symtomen, eftersom det inte finns någon känd biologisk markör som förklarar de bakomliggande orsakerna till symtomen. I en nyligen publicerad studie fann Jane Kajanoja och Jussi Valtonen dock att framstående myndigheter och hälsoorganisationer regelbundet presenterar depression som ett tillstånd som orsakar sina symtom, vilket – som de skriver – är vilseledande och vetenskapligt felaktigt.

Läs hela artikeln >>