Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Lasse Mattila.

Våren en tid för återfödelse – Nyhetsbrev mars 2024

Läs nyhetsbrevet för mars >>

Våren är en tid då naturen vaknar upp ur sin vintersömn och sakta övergår till en färgexplosion av grönska och blommor. Det är som om jorden andas in ny energi och livskraft. Knopparnas försiktiga sprickande och blommornas spirande omfamnar och påminner oss om en värld av möjligheter. För det är inte bara växterna och naturen som börjar om och återföds på våren. Även vi har denna möjlighet… Läs nyhetsbrevet >>

Nyhetsbrevet mars 2024

I nyhetsbrevet för mars kan du bland annat läsa om följande;

   • Överklagandet till Högsta förvaltningsdomstolen i ”ADHD-målet”
   • RSMH:s Radio Galen #42: Lasse Mattila om alternativ till psykofarmaka
   • Tidningen Socionomen: ”Mitt i stormen – Lasse Mattila vill se fler behandlingsalternativ för unga med psykisk ohälsa”
   • Digitala torgmöten 2024
   • Forskare varnar för att ADHD-tester leder till massiv överdiagnostisering
   • SSRI-exponering under graviditeten kopplad till fördröjd neonatal anpassning hos nyfödda
   • Svenska forskare överskattar sin hederlighet
   • Det behövs ingen mer forskning! – Så kan vi utrota psykisk ohälsa
   • Webbinarium om nya perspetiv på psykiskt lidande – Riksföreningen Kontext
   • Kommande framträdanden

Läs nyhetsbrevet för mars >>

Om nyhetsbrevet

Jag har distribuerat mitt månatliga nyhetsbrev sedan 2008. Nyhetsbrevet syftar till att dela nyheter och reportage om frågor kring psykisk hälsa/ohälsa, välfärd, socialt arbete och utbildning, och till att (förhoppningsvis) generera ett mervärde för dig som är intresserad av dessa frågor.

Prenumerera på mina nyhetsbrev och få dessa direkt i din inkorg. Fyll i ditt namn och din mailadress och bekräfta prenumerationen i det mail som du får efter detta.

Din e-postadress kommer enbart att användas till utskick från mig, och kommer inte att säljas, bytas eller överlåtas till någon annan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration genom en länk längst ner på varje nyhetsbrev, alternativt genom att via e-post meddela detta till mig på lasse@lassemattila.com.

Med kärlek och respekt

Lasse Mattila