Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Stress och passion – Nyhetsbrev maj 2023

Läs nyhetsbrevet för maj månad >>

”Står man i skit upp till halsen får man inte hänga med huvudet”, var det någon som sa. Och visst är det så att vårt förhållningssätt till livets utmaningar har en avgörande betydelse för hur vi hanterar och tar oss genom de svårigheter vi möter. För mig är det lättare att ”ta skit” och befinna mig i otillfredsställande situationer när jag ser vägar framåt och känner hopp om förändring. Även om det skulle ta tid att förändra. Ibland kan det rent av kännas meningsfullt. Läs nyhetsbrevet >>

Nyhetsbrevet maj 2023

I nyhetsbrevet för maj kan du bland annat läsa om följande;

  • Fråga doktorns ADHD-inslag anmält till granskningsnämnden
  • Klara-fallet: tvångsvården avslutad men rättsskandalen fortsätter
  • De efterlyser alternativ till psykofarmaka – Nytt om OCD
  • #5 Månadens nyheter: SSRI och självmord, nedtrappning, trauma och psykos, ADHD och anmälan av Fråga doktorn till granskningsnämnden
  • Digitala torgmöten 2023
  • Läkaren: Hur hamnade vi i att antidepressiva medicin ingår i livet?
  • Evidens för långtidsbehandling med antidepressiva saknas
  • FN kritiserar Sverige för hög förskrivning av antidepressiva till barn
  • VIKTIGT MEDDELANDE angående mail och meddelanden!
  • Kommande framträdanden

Läs nyhetsbrevet för maj månad >>

Om nyhetsbrevet

Jag har distribuerat mitt månatliga nyhetsbrev sedan 2008. Nyhetsbrevet syftar till att dela nyheter och reportage om frågor kring psykisk hälsa/ohälsa, välfärd, socialt arbete och utbildning, och till att (förhoppningsvis) generera ett mervärde för dig som är intresserad av dessa frågor.

Prenumerera på mina nyhetsbrev och få dessa direkt i din inkorg. Fyll i ditt namn och din mailadress och bekräfta prenumerationen i det mail som du får efter detta.

Din e-postadress kommer enbart att användas till utskick från mig, och kommer inte att säljas, bytas eller överlåtas till någon annan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration genom en länk längst ner på varje nyhetsbrev, alternativt genom att via e-post meddela detta till mig på lasse@lassemattila.com.

Med kärlek och respekt

Lasse Mattila