Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Förändringen är möjlig – Nyhetsbrev mars 2023

Läs nyhetsbrevet för mars månad >>

Ibland misströstar jag. Ofta händer det när jag ser människor trassla in sig i samhällets skyddsnät och trasas sönder av det system som ska hålla om, stötta och hjälpa dem. När välfärdssamhället blir förövaren och galenskaperna aldrig verkar ta slut. Då brukar jag stanna upp och andas i magen. Centrera mig och påminna mig om vad som ofta ligger bakom stora förändringsprocesser och samhälleliga förändringar – nämligen enskilda individers personliga engagemang. Läs hela nyhetsbrevet >>

Nyhetsbrevet mars 2023

I nyhetsbrevet för mars kan du bland annat läsa om följande;

  • Klara-fallet: Idag har vi lämnat in vårt överklagande och begäran om prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen
  • Alternativ till psykiatriska diagnoser och psykofarmaka – gratis digitalt föredrag den 5 april
  • Möte med norska Landsförneingen We Shall Overcome (WSO)
  • Behovet av förändring har aldrig varit tydligare
  • Digitala torgmöten 2023
  • The Power Threat Meaning Framwork – öppen föreläsning med Dr. Lucy Johnstone
  • ”Det är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad…”
  • Deltagare sökes till intervjustudie om neuropsykiatriska diagnoser utifrån unga vuxnas perspektiv och livslopp: hälsa, identitet och motstånd
  • Vi befinner oss i ett ideologiskt vägskäl
  • Skandal att Försäkringskassan förvägrar människor deras rättigheter
  • Kommande framträdanden

Läs nyhetsbrevet för mars månad >>

Om nyhetsbrevet

Jag har distribuerat mitt månatliga nyhetsbrev sedan 2008. Nyhetsbrevet syftar till att dela nyheter och reportage om frågor kring psykisk hälsa/ohälsa, välfärd, socialt arbete och utbildning, och till att (förhoppningsvis) generera ett mervärde för dig som är intresserad av dessa frågor.

Prenumerera på mina nyhetsbrev och få dessa direkt i din inkorg. Fyll i ditt namn och din mailadress och bekräfta prenumerationen i det mail som du får efter detta.

Din e-postadress kommer enbart att användas till utskick från mig, och kommer inte att säljas, bytas eller överlåtas till någon annan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration genom en länk längst ner på varje nyhetsbrev, alternativt genom att via e-post meddela detta till mig på lasse@lassemattila.com.

Med kärlek och respekt

Lasse Mattila