Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Premiär för ”Månadens nyheter”

På fredag den 27 januari kl. 09.30 är det premiär för ”Månadens nyheter”, en videoblogg där jag tar upp några av nyheterna som jag publicerat på mina sociala medier under den senaste månaden. De nyheter som jag kommer att ta upp i detta allra första avsnitt är:

    • Kinesisk studie om elchocker till barn
    • Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för vård och stöd vid ADHD och autism
    • Ett fall från verkligheten: Psykiatrisk tvångsvård enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT)

Vill du delta i lanseringen så kan du göra det genom länken här: https://youtu.be/u-ysmbaVqa4. Du kan också se avsnittet i efterhand genom samma länk.

Tanken är att publicera ett nytt avsnitt av ”Månadens nyheter” sista fredagen varje månad. Har du frågor eller funderingar kring ”Månadens nyheter” (eller något annat för den delen), tveka inte att höra av dig till mig på lasse@lassemattila.com.

Allt gott!

Lasse