Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Bild på Lasse Mattila.

Vi har alla ett ansvar – även medierna – Nyhetsbrev september 2022

Läs nyhetsbrevet för september månad >>

Jag har under denna gångna månad reflekterat mycket kring mediernas roll för samhällsutvecklingen. Detta bland annat efter mina kontakter med alla våra stora, och många av våra mindre, medier om den brittiska studien som i somras (åter) krossade myten om kemisk obalans som orsak till depression. Jag har i dessa kontakter, eller snarare kontaktförsök, slagits av den närmast totala tystnad som jag blivit bemött med, inte minst från våra stora medier och public service. Läs hela nyhetsbrevet >>

Nyhetsbrevet september 2022

I nyhetsbrevet för september kan du bland annat läsa om följande;

  • Därför är Svenska Dagbladets artikel om depression bedräglig
  • Vårdens skyldigheter – vad säger lagen?
  • ADHD som social konstruktion
  • Hur läkemedelsindustrin påverkar våra föreställningar om psykisk ohälsa
  • Jag stal pengar och åt möjligt bröd
  • ”Life science” – konsten att omvandla livet till pengar
  • Det är inte konstigt att det ser ut som det gör
  • Internationella suicidpreventionsdagen – vi kan förebygga självmord om vi vill
  • Folkhälsomyndighetens konferens om psykisk hälsa ett tveeggat svärd
  • Kommande framträdanden

Läs nyhetsbrevet för september månad >>

Om nyhetsbrevet

Jag har distribuerat mitt månatliga nyhetsbrev sedan 2008. Nyhetsbrevet syftar till att dela nyheter och reportage om frågor kring psykisk hälsa/ohälsa, välfärd, socialt arbete och utbildning, och till att (förhoppningsvis) generera ett mervärde för dig som är intresserad av dessa frågor.

Prenumerera på mina nyhetsbrev och få dessa direkt i din inkorg. Fyll i ditt namn och din mailadress och bekräfta prenumerationen i det mail som du får efter detta.

Din e-postadress kommer enbart att användas till utskick från mig, och kommer inte att säljas, bytas eller överlåtas till någon annan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration genom en länk längst ner på varje nyhetsbrev, alternativt genom att via e-post meddela detta till mig på lasse@lassemattila.com.

Med kärlek och respekt

Lasse Mattila