Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Lasse Mattila

Kejsaren är naken – Nyhetsbrev januari 2022

Du finner nyhetsbrevet för januari månad HÄR.

Kejsaren är naken. Fler och fler ifrågasätter den biomedicinska modellen. De senaste veckorna har det haglat tätt om artiklar och reportage om hur fler och fler börjat ifrågasätta och be om avskrivning av sina psykiatriska diagnoser. Detta då de inte känner igen sig i diagnoserna eller upplever diagnoserna skada mer än de hjälper. Att psykiatriska diagnoser är sociala och kulturella konstruktioner börjar bli uppenbart för fler och fler. Läs mer här.

Nyhetsbrevet januari 2022

I nyhetsbrevet för januari kan du bl.a. läsa om följande;

  • ERNI-deklarationen: Att förstå lidande utan att sjukdomsförklara
  • Webbmagasicnet Mad in Sweden söker redaktörer och skribenter – och firar 500 artiklar i debatten om psykisk ohälsa
  • FAP summerar 2021 och ser fram emot 2022
  • Här är Mad in Swedens mest lästa artiklar 2021
  • Fler unga vill få sina diagnoser avskrivna
  • Mentaliseringsövning för alla
  • Ilska – en oönskad med normal känsla
  • Att ta sig ur en neuropsykiatrisk återvändsgränd
  • Kommande aktiviteter

Du finner nyhetsbrevet för januari månad här.

Om nyhetsbrevet

Jag har distribuerat mitt månatliga nyhetsbrev sedan 2008. Nyhetsbrevet syftar till att dela nyheter och reportage om frågor kring psykisk hälsa/ohälsa, välfärd, socialt arbete och utbildning, och till att (förhoppningsvis) generera ett mervärde för dig som är intresserad av dessa frågor.

Vill du prenumerera på mina nyhetsbrev och få dessa direkt i din inkorg så kan du göra detta här. Fyll i ditt namn och din mailadress och bekräfta prenumerationen i det mail som du får efter detta.

Din e-postadress kommer enbart att användas till utskick från mig, och kommer inte att säljas, bytas eller överlåtas till någon annan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration genom en länk längst ner på varje nyhetsbrev, alternativt genom att via e-post meddela detta till mig på lasse@lassemattila.com.

Med kärlek och respekt

Lasse Mattila