Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som ofta är normala, eller i alla fall förståeliga, reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika symtom som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykisk ohälsa och dess olika symtom och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för såväl enskilda barn, unga och vuxna, som för samhället och folkhälsan.

/Lasse Mattila

RELEASE: Punkt.

Ibland behöver vi ge upp om sammanhang, förhållningssätt och relationer som inte är till gagn för vare sig oss själva eller vår omvärld. Detta för att kunna skapa utrymme för något nytt. Nya sammanhang, nya relationer, nya kapitel. Idag, måndagen den 22 november, släpps vår nya singel, “Punkt.”. Releasen sker digitalt på Spotify, iTunes och YouTube Music.

”Det finns relationer och sammanhang som i sig är giftiga och som i sin destruktivitet skapar miljöer där vi inte ska vara kvar i”

Jag läste för en tid sen en artikel om bränder och att 95 % av alla som mister livet vid en brand inte dör av själva lågorna utan av den giftiga röken som branden genererar. Så tänker jag att det även med våra relationer. Det är inte konflikterna som dödar dem utan den giftiga miljö som vår oförmåga att hantera konflikterna skapar. Samtidigt finns det relationer och sammanhang som i sig är giftiga, som i sin destruktivitet skapar miljöer där vi inte ska vara kvar i. Miljöer som bryter ner, skadar och förlamar. Jag antar att konsten är att veta vilka relationer som är värda att bevara eller återuppliva och vilka man bara ska sätta en punkt för.

Du kan lyssna på låten på Spotify, iTunes och YouTube Music.

Fakta

Text & Musik: Lasse Mattila
Original: Janne Sivonen, Tuomas Tahvanainen, Matti Virkkunen
Produktion, arrangemang & mixning: Magnus Sjöqvist, Greenhouse Productions
Kör: Lena Arlid Frennberg