Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Sommaren en tid för reflektion – Nyhetsbrev juni 2021

Du finner nyhetsbrevet för juni månad HÄR.

Nu är sommaren här. Efter ett antal intensiva månader välkomnar jag sommaren och dess så småningom något lugnare tempo. Tempo som jag hoppas kan komma att erbjuda ett större reflektionsutrymme och lite mer tid för ”enbart” aktiv närvaro i stunden än vad de senaste månaderna gjort. Jag har de senaste dagarna fått lite små ”hintar” om behovet av sådan tid. För några dagar sedan uppmärksammade jag… Läs mer här.

I nyhetsbrevet för juni kan du bl.a. läsa om följande;

– WHO:s nya vägledning vill sätta stopp för kränkningar av mänskliga rättigheter inom psykiatrin
– ”Alla psykoterapier är lika effektiva vid depression – utom i Sverige”
– Hösten första datum klara för utbildningarna om skyddade personuppgifter
– Kommande framträdanden
– Trevlig sommar!

Du finner nyhetsbrevet för juni månad här.

Om nyhetsbrevet

Jag har distribuerat mitt månatliga nyhetsbrev sedan 2008. Nyhetsbrevet syftar till att dela nyheter och reportage om frågor kring psykisk hälsa/ohälsa, välfärd, socialt arbete och utbildning, och till att (förhoppningsvis) generera ett mervärde för dig som är intresserad av dessa frågor.

Vill du prenumerera på mina nyhetsbrev och få dessa direkt i din inkorg så kan du göra detta här. Fyll i ditt namn och din mailadress och bekräfta prenumerationen i det mail som du får efter detta.

Din e-postadress kommer enbart att användas till utskick från mig, och kommer inte att säljas, bytas eller överlåtas till någon annan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration genom en länk längst ner på varje nyhetsbrev, alternativt genom att via e-post meddela detta till mig på lasse@lassemattila.com.

Med kärlek och respekt

Lasse Mattila