Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

RELEASE: Tillfälligt

Idag, torsdagen den 26 november, släpptes min nya singel, Tillfälligt. En låt om alltings förgänglighet men också om hopp och om vikten av att leva medan vi är här. Du finner låten på Spotify, iTunes och YouTube.

Jag blev redan tidigt i livet varse om livets förgänglighet och om att allting här är tillfälligt. Detta bland annat efter min pappas bortgång när jag var två, och min mammas när jag var tretton. Ändå har jag under livets gång kunnat oroa mig för saker som inte har något värde, och försumma saker som egentligen betyder allt. På senare år har förgängligheten gjort sig påmind vid ett flertal tillfällen. Genom förluster av släkt och av vänner, men också genom möten och människor som väcker en sådan kärlek och glädje att jag aldrig vill att det som är ska ta slut.

Vid varje påminnelse om att allting har sin tid infinner sig en tanke hos mig om hur länge jag får vara kvar här. Och en annan om hur jag på bästa sätt kan förvalta den tiden jag får. Jag tror verkligen att vi finns här av en anledning och att det finns ett syfte och en mening med våra liv, liksom med allt det som händer oss i livet.

En dag ska vi alla dö. Men alla de andra dagarna tills dess ska vi leva. Jag hoppas innerligt att jag får vara kvar här länge till. För även om världen ibland lämnar en del att önska, finns det också så otroligt mycket att leva för. Så mycket att uppleva, lära och uträtta, innan det är dags att gå vidare.

Att stanna upp och påminna sig om att allting här faktisk är tillfälligt, kan ibland ge oss lite distans till det vi upplever som svårt och utmanande i livet. Det kan också få oss att våga, och att leva, lite mer. Så att vi den dagen det är dags kan känna att vi vågade, och att vi levde medan vi var här.

Länk till låten på Spotify finner du här.

TILLFÄLLIGT

Det här livet med dess oro och sorgsenhet,
det är tillfälligt som allting är.
Och glädjen från lyckan i barndomen,
bara tillfällig även den är.

Och allt som vi ser och upplever,
det vackra och smärtan i kärleken,
ja allt är en del av vad livet lär,
bara tillfälligt allting är här.

Doften av den vackraste sommaräng,
den är tillfällig som allting är.
Och tiden för den gyllene ungdomen,
bara tillfällig även den är.

Ett barns oskyldiga glädjetjut,
beröring som du aldrig känt förut,
och leendet från en främling där,
bara tillfälligt allting är här.

Ruset av det vin som leder till frestelsen,
det är tillfälligt som allting är.
Och den låga som flämtar vid förälskelsen,
bara tillfällig även den är.

För allt som vi ser och upplever,
det vackra och smärtan i kärleken,
ja allt är en del av vad livet lär,
bara tillfälligt allting är här.

#tillfälligt

Tillfälligt

Text & Musik: Lasse Mattila
Original: Matti Jurva, Tatu Pekkarinen. © Warner Chappell Music Finland
Produktion, arrangemang & mixning: Magnus Sjöqvist, Greenhouse Productions
Fiol & altfiol: Helena Henriksson
Omslagsbild: Raila Loitomeri

Länk till låten på Spotify finner du här.

Lasse