Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Hur DN sprider desinformation om ADHD – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2024-06-12

I en artikelserie granskar Tomas Ljungberg, läkare och docent i farmakologi, hur svenska myndigheter och medier framställer diagnosen ADHD och dess uppkomst och behandling. I denna artikel redogör Ljungberg för sin granskning av och sina kontakter med Dagens Nyheter (DN).

Vad är kvalitetsjournalistik enligt Dagens Nyheter?

Som beskrivits tidigare i denna artikelserie har begrepp såsom konspirationsteori, desinformation och fake news diskuterats mycket under senare tid. Det man refererar till är att ogrundade påståenden sprids i media som om de vore sanning. Fenomenet är ett hot mot det fria och demokratiska samhället. Som motkraft mot desinformation och ”fake news” har förts fram att det som publiceras i media behöver styrkas av oberoende källor så att läsare själva kan avgöra om det som skrivits är korrekt eller inte.

Läs hela artikeln >>