Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Sociala faktorer bakom psykiskt lidande, enligt ny studie – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2024-05-16

En nyligen publicerad studie belyser hur ogynnsamma sociala förhållanden kan öka sårbarheten för dålig mental hälsa över livstiden. Dessa förhållanden, starkt påverkade av strukturella faktorer som förs vidare över generationer, sätter fokus på behovet av att förstå och adressera sociala faktorer för en bättre mental hälsa.

Forskarna bakom en ny studie publicerad i tidskriften World Psychiatry konstaterar att det finns det en stark koppling mellan sociala faktorer och senare mentala hälsoutfall. I studien fokuserar forskarna särskilt på marginaliserade grupper, såsom flyktingar, etniska minoriteter och HBTQ+-personer, som enligt forskarna ofta exponeras för ett flertal samverkande sociala riskfaktorer.

Läs hela artikeln >>