Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner. Jag ser att vi i vår samtid har en tendens att patologisera och sjukförklara det som det som egentligen är funktionella reaktioner på livets påfrestningar. Detta leder bevisligen inte till någon hållbar positiv förändring för vare sig oss själva, våra barn och unga, samhället eller folkhälsan.

För att vi ska kunna skapa hållbar positiv förändring behöver vi kunskap om och förståelse för de bakomliggande orsakssambanden till de olika uttryck på lidande som vi upplever eller möter i vår vardag.

Jag vill i mitt arbete bidra till en ökad förståelse för psykiskt lidande och dess olika uttryck och orsakssamband, samt till ökad kunskap om hållbara alternativ till dagens biomedicinska och farmakologiskt inriktade människosyn. Detta för att skapa hållbar positiv förändring för både våra medmänniskor och för samhället.

Att bli medicinfri – hur svårt kan det vara? – Mad in Sweden

Mad in Sweden, 2021-11-02

Av Anna 47

Att bli medicinfri – hur svårt kan det vara? Jättesvårt, visade det sig. Yrsel, illamående, magkramper, fruktansvärt ont i hela kroppen, ångest, gråter lätt för vad som helst, svettas extra, kissar på mig, ilande känsla i huvudet, ’brainzaps’, suddig syn, overklighetstankar, känsla av meningslöshet, mardrömmar, suicidtankar.

Jag sitter på vårdcentralen och är återigen utmattad. Vet inte för vilken rad i ordningen. Jag är trött och ledsen.  Läkaren berättar att hen tror att jag skulle vara hjälpt av SSRI för min ångest. jag protesterar lätt och frågar om det inte kan vara så att min traumabakgrund ställer till det för mig. Som jag minns det har jag alltid haft oro. Jag har från det jag var ett litet barn haft ont i magen. Varit rädd.

”Nej”, svarar läkaren bestämt. ”Du har en kronisk depression det behandlas bäst med SSRI preparat”.

Läs hela artikeln på Mad in Sweden här.